Otaku’s Corner #9: Paprika

78888710_o

Filmul urmăreşte o nouă tehnologie numită DC mini, un concept ce are menirea să ajute psihoterapia să ajungă la noi nivele, iar doctorii să poată pătrunde în minţile pacienţilor pentru o mai bună conexiune cu aceştia. Dr. Chiba ajunge să experimenteze din plin lumea visului cu ajutorul personalităţii pe care şi-o creează în momentul în care intră în visul altcuiva. În timpul zilei dr. Chiba este un doctor genial, ca în vis să fie Paprika, o tânără prietenoasă ce e gata să ajute oamenii să se înţeleagă pe ei.

Totul ia o cotitură neaşteptată în momentul în care DC mini iese de sub control, iar coşmarurile oamenilor ce folosesc tehnologia ajung să se întrepătrundă până la o nebunie în masă. Ce se întâmplă cu Paprika şi dorinţele unui întreg departament condus de nebunie?

Părerea mea: 

Nu mă aşteptam să găsesc un film mai fucked-up, mind-blowing sau cum vreţi voi să îi spuneţi. Şi probabil ăsta e motivul pentru care iubesc animaţiile japoneze de tip film.De ce? Toată acţiunea are loc în lumea visului în momentul în care imaginaţia fiecăruia o ia complet razna. Sunt vreo 5 personaje principale în mintea cărora ajungem să fim observatori; minţi complet obsedate de anumite evnimente ce i-au marcat în trecut sau de proprile credinţe pe care şi le formează în raport cu realitatea şi visul. 

Motivul pentru care cred că este un film bun este simplul fapt că anime-ul întruneşte foarte multe aspecte ale vieţii cotidiene, dar şi nebunia care se regăseşte în fiecare dintre noi.  Un aspect care mi-a plăcut şi pe care l-am apreciat a fost scindarea celor 2 personalităţi ale dr. Chiba: de la tipa ce debordează de profesionalism şi inteligenţă la tipa simpatică, gata să ajute pe oricine. Mi-a plăcut momentul de răscruce în care nu se mai putea diferenţia Paprika de persoana din realitate, iar dr. Chiba se întreba care controlează pe care. 

Filmul are părţi uşor întunecate, dar care reuşesc să alcătuiască un tot complet de nebunie şi să aducă o anumită atmosferă. Mi-a plăcut să văd măiestria cu care au fost desenate elemenetele, parada creeată din obiecte şi hipnoza cu care oamenii deveneau aberanţi scoţându-şi la iveală cele mai mari obsesii şi secrete. 

tumblr_n5nk4hBkMx1tzixowo1_500.gif

‘…the Internet and dreams are similar. They’re areas where the repressed conscious mind escapes.’

Din punct de vedere al tehnologiei mi s-a părut ceva cât se poate de plauzibil. Comunitatea ştiinţifică sunt sigură că s-ar bucura să aibe şansa de a intercepta mintea bolnavilor pentru a trata mai bine oamenii. Mi s-au părut foarte veridice întâmplările, cu toate că aş fi vrut să aflu ce se întâmplă cu toate personajele la final, nu numai cu Paprika şi Tokita. Chiar m-a intrigat să văd cum ştiinţa ajunge să devină una cu fantezia şi să ajute pe o parte puţin cunoscută de către medicină: psihiatria şi influenţa visului în raport cu anumite boli. Mi-a părut rău că nu s-a vorbit mai mult despre asta, cu toate că am înţeles că, până la urmă, filmul ne vorbeşte despre  diversitatea cu care mintea umană poate percepe lucrurile.

tumblr_static_3whx63zqqp6o080sssow8ccso.gif

Visul este văzut ca locul unde tu poţi fi singurul stăpân, dar creatorii au luat în discuţie posibilitatea ca o persoană să împartă visul/coşmarul cu o altă persoană astfel încât să se ajungă în momentul în care să nu mai existe un control, iar toate realităţile posibile să se întrepătrundă într-un singur punct: momentul zero, în care trebuie să se ajungă la un echilibru între toate forţele puse în joc. 

‘This is a foolish place to be… to inquire about the master of this dream. The conceit of the daytime residents is what the nighttime residents want. To come in carelessly is like a moth to a flame.’

paprika_by_softmeanie

După experienţa acestui film sunt gata să urmăresc ‘Perfect Blue’ şi  ‘Millennium Actress’.  Probabil o să urmăresc cât mai multe, având în vedere cât de mult îmi plac anime-urile japoneze şi filmele animate. 

Recomand filmul împătimiţilor de anime-uri, dar şi celor care iubesc animaţile psihologice gata să şocheze prin conţinutul original şi bine pus în scenă.

Trailer: 

Yuki

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s