#literatura de ieri VS #literatura de astăzi

Târgul cărții m-a provocat să vorbesc despre #literatura de ieri VS #literatura de astăzi!

banner-v4.jpg

  Am primit provocarea cu interes, adesea multe dintre postările de acest gen ajung să critice noutatea literară în favoarea cărților de căpătâi din literatură (clasici în special) sau chiar invers.Eu sunt prinsă undeva la mijloc în această discuție. Citesc literatură veche, dar și actuală. Diferențe sunt. Dar pentru mine ideea de bază este cea care contează: să fie scrisă cu pasiune. Atâta timp cât cărțulia aia are ceva din autor, reușește să te miște până în străfunduri, aduce o idee revoluționară sau chiar străbate ’’meleagurile’’ psihicului uman pentru mine este o carte aproape de perfecțiune. 

Sunt cărțile de ieri mai valoroase decât cele de astăzi?

Da și nu. Timpul are un cuvânt decisiv pentru mine în lecturarea unei cărți. Da, cărțile vechi au trecut poate prin secole și au rămas încă îndrăgite de cititori. Asta cred că spune foarte multe despre o carte. Spune foarte multe despre calitatea ei și cât de pur a putut să fie scrisă încât să rămână undeva în top.

Pe de altă parte, nu toate cărțile vechi putem spune că sunt calitativ mai bune. Unele, din punctul meu de vedere, mi se par de-a dreptul stupide. Unele cărți apărute în ultimii 3 ani mi se par de-a dreptul geniale.

Timpul are un cuvânt de spus, dar calitatea cărții primează peste orice.

Se scria mai bine pe vremuri?

Nu neapărat. Curente literare s-au născut și au murit în ultimele secole; constrângeriile societății au mai slăbit, iar în momentul actual nu mai există o cenzură bine definită în scris. Asta are, ca orice lucru, avantajele și dezavantagele ei. Se scria mai compact, domeniile erau mai restrânse și, cred eu, era mult mai greu să fii publicat. Scrisul din zilele noastre aduce noutate și niște perspective noi, care nu cred că dăunează literaturii contemporane.

Marii scriitori de ieri sunt mai prejos decât marii scriitori de astăzi?

Nu, sunt scriitori buni atât în timpurile noastre, dar și în trecut.

Timpul este cel ce dă valoare cărților?

Relativ, timpul are un cuvânt de spus bine definit. Dar asta nu poate să pună în umbră cărțile contemporane. Fiecare perioadă are cărțile sale definitorii și autorii săi geniali. Din fiecare perioadă cred că pot rămâne autori care să dăinuie peste timp.

Rândurile scrise în urmă cu decenii sunt mai valoroase decât cele scrise recent?

Multe rânduri scrise acum câteva decenii mi se par mai mult decât actuale. Rândurile scrise acum ajung, de multe ori, să aducă cititorului un confort iluzoriu. Suntem într-o perioadă în care cititorul vrea să fie mângâiat de o carte, să i se spună că el e cel mai tare și că poate face orice cu viața lui; prea puțini cititori mai vor să fie mișcați, intrigați de idei, să se simtă rupți după o lectură și să mediteze zile întregi asupra unei singure idei. Literatura trebuie să distrugă cititorul.

Pot fi comparați scriitorii de astăzi cu cei de ieri?

 Este destul de greu să compari doi autori care au trăit în perioade și medii diferite. Fiecare aduce literaturii ‘ceva’, restul ține de subiectivitatea cititorului.

Ce părere aveți? Se poate compara literatura de azi cu literatura de ieri?

Yuki

Reclame

2 gânduri despre &8222;#literatura de ieri VS #literatura de astăzi&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s