Trainspotting (1996)

trainspotting.jpg

Filmul începe îndrăzneț: Choose Life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Mult prea îndrăzneț. Îl avem pe Ranton, un tip ce își petrece majoritatea timpului luând droguri în apartamentul prietenilor lui. Danny Boyle creează o imagine detaliată a vieții unor dependenți și a încercării lui Renton de a renunța la droguri.

De Danny Boyle am mai auzit prin intermediul filmului Slumdog Millionaire, care are din multe puncte de vedere aceeași textură ca Trainspotting. Slumdog Millionaire este interesant din anumite puncte de vedere, dar nu îl pot recomanda pe de-a-ntregul. 

Trainspotting a reușit să transmită o stare de anxietate (țin să cred că a fost benefică având în vedere subiectul filmului și maniera în care a fost tratat). Personajele sunt nevrotice, acțiunea este fugitivă, toate detaliile par să fugă din cadru în fața drogurilor, iar efectele speciale sunt mai mult decât fascinante.

Renton este pus într-o lumină inedită: dependentul care alege să se lase și toate lucrurile care urmează. Cred că este mai corect să spunem care este obligat. Renton își dă seama odată cu începerea unei noi vieți că prietenii lui vechi continuă să-i dea târcoale și să-l instige la viața de care a încercat să fugă. Avem perspective ingenioase și o grămadă de idei interesante. Interesante pentru că, în final, toate îți arată inutilitatea lucururilor din jurul tău. 

Filmul are bubele sale: totul pare simplu, mult prea simplu. Adicția lui Renton este tratată imediat, nu avem introdus timpul în care s-a întâmplat asta, ci doar o fugitivă imagine a angoasei care punea stăpânire pe el. Personajele apar și dispar fără vreo explicație (da, despre iubita lui Renton este vorba), iar pe la finalul filmului avem o ierarhie în cadrul relației de prietenie care nu are niciun sens.

Trainspotting este bazat pe romanul cu același nume scris de Irvine Welsh

Mi-a plăcut per total, i-am dat o notă de 3.5/5 și îl recomand tuturor!

Yuki21361265_1529558940437776_681632319_n.png

Reclame

Un gând despre &8222;Trainspotting (1996)&8221;

  1. L-am vazut, am citit si cartea, mi se pare ca tocmai pentru ca nu e totul la locul lui in film face actiunea mai veridica, si din punctul meu de vedere toate „bubele” au rostul lor daca stai un pic sa analizezi…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s