Un copil pentru Rosemary de Ira Levin

ira-levin-un-copil-pentru-rosemary-vremea-1994-l-203618-510x510.JPGUn copil pentru Rosemary, publicată în 1967, este a doua carte horror scrisă de Ira Levin.

Rosemary și Guy Woodhouse se mută într-un vechi apartament gothic în Bramford, New York. Încă de la început sunt avertizați de evenimentele inedite ce au avut loc în Bramford: canibalism, vrăjitorie, sinucideri. Rosemary își dorește cu ardoare un copil, iar Guy vrea să ajungă un actor celebru. Visele lor se împlinesc în cele din urmă, dar nu în modul în care se așteptau, mai ales după ce bătrânul cuplu de vizavi este tot mai interesat de venirea lor. 

Un copil pentru Rosemary este o nuvelă interesantă, cu o idee îndrăzneață ce tind să cred că a reușit să ridice niște semne de întrebare și să impresioneze prin anii ’70. Acum nu mai are același efect scontat, piața cinematografică este suprasaturată când vine vorba de producții ce vorbesc despre vrăjitorie, stanasim, ș.a.m.d. (ex: The conjuring, The autopsy of Jane Doe).Din cauza asta există probabilitatea să ți se pară previzibilă acțiunea, iar începutul să te plictisească. Nu cred că asta știrbește din valoare prea mult, dar te deranjează pe alocuri; tind să cred că unui împătimit horror i-ar plăcea mai mult Un copil pentru Rosemary decât mi-a plăcut mie. 

Am jonglat mult, pe parcursul nuvelei, între interes și plictis; au existat numeroase momente care au pus personajele în alertă și, tot pe-atâtea, situații în care lucrurile se mișcau încet, extrem de încet. Ira Levin reușește să te scoată din zona ta de confort cu fiecare ocazie în care speri că misterul a fost deslușit. Am apreciat cliffhangerurile, chiar dacă au reușit doar să te gâdile puțin, nicidecum înspământe (oricum, este de-a dreptul stupid să citești horror doar pentru thrill, fără să ajungi să te bucuri de poveste și personaje). În Un copil pentru Rosemary lipsește fiorul, dar există un interes acordat personajelor și poveștii. Ira Levin a reușit să dozeze acțiunea destul de bine pentru o nuvelă, acțiunea nu a eclipsat personajele sau povestea, ceea ce mi s-a părut mai mult decât satisfăcător. 

Începutul este greoi, iar personajele par anoste, șterse, dar-oarecum- realiste, aproape plăcute. Reușeai ușor să empatizezi cu Guy, un actor în căutarea succesului, cu Rosemary, care provine dintr-o familie bigotă, și cu bătrânul cuplu de vizavi, care doar sunt în căutarea unor prieteni cu care să socializeze. O atmosferă confortabilă și prietenoasă se conturează în jurul lui Rosemary, până în momentul în care rămâne însărcinată, de aici începe întreg calvarul, iar Bramford devine mai ciudat ca niciodată. 

Este previzibil parcursul personajelor, iar trădările la care este supusă Rosemary nu te impresionează peste măsură. Îți dă un fior, dar nu te sperie la nivelul la care te aștepți. Finalul este ușor dezamăgitor, deja îți dădeai seama de ce s-a întâmplat, iar reacția lui Rosemary în fața situației îți dă puțin de gândit: cât de departe poate merge iubirea unei mame față de copilul ei? Nu m-aș aștepta să ajungă atât de departe, sincer. De asemenea, există numeroase indicii cu privire la adevărata natură a oamenilor din jurul lui Rosemary; Guy este un personaj interesant, mă întreb: cât de mult costă succesul și ce suntem dispuși să sacrificăm pentru a-l obține? Ăstea sunt două dintre întrebările la care primim răspunsuri neașteptate, dar care ne arată grotescul din oameni; nu există o limită când vine vorba de propriile noastre dorințe, indiferent care ar fi prețul.

 Un copil pentru Rosemary este o nuvelă antrenantă, căreia îi lipsește suspansul pe alocuri și cu un început greoi, dar care reușește să îți ofere o experiență incitantă într-un final.

3/5

Yuki

21361265_1529558940437776_681632319_n1.png

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s